Pavol Zajac z KDH opätovne vyzýva Jozefa Holjenčíka na odstúpenie

27.01.2017 Prešov

Prešov 27. januára (TASR) – Ceny za distribúciu energií išli hore aj na východe Slovenska. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede v Prešove podpredseda mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Zajac. Podľa jeho slov to umožnilo cenové rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na čele s Jozefom Holjenčíkom. Preto ho KDH opätovne vyzýva, aby odstúpil z funkcie.

Zároveň predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) odkazuje, že ľudia na východe Slovenska nie sú občanmi druhej kategórie. Majú tu najdrahšiu elektrinu, vodu, nemajú tu diaľnice, preto sa netreba čudovať, že tu neprichádzajú investori a sú tu v priemere najnižšie platy. „Nech Jozef Holjenčík odstúpi z postu predsedu ÚRSO, nech vláda Slovenskej republiky na čele s Robertom Ficom tam dosadí nového človeka, ktorý zastaví tento chaos a nech nastavia cenu za distribúciu tak, aby ľudia, firmy, samosprávy aj na východnom Slovensku nemuseli platiť niekoľkonásobne viac ako v roku 2016,“ povedal Zajac.

Ďalej uviedol, že sa mu ozvali starostovia, majitelia menších firiem aj bežní ľudia, ktorí sa sťažovali na zvýšenie preddavkov za elektrinu. Citoval z mailovej komunikácie so starostom Stebníckej Huty a rovnaké poznatky má aj obec Becherov v okrese Bardejov: „Už vlani boli obce na východe Slovenska donútené vo svojich odberných miestach vykonať výmenu ističov za zariadenie s nižšou amperickou hodnotou, čo ich stálo nemálo poplatkov (ističe, výmena, revízie). Vtedy vláda nezakročila. Teraz distribučná spoločnosť VSD, a. s., opäť zmenila metodiku výpočtu tarify a výšku taríf za prístup do distribučnej sústavy."

„V súčasnosti už nezáleží len na amperickej hodnote hlavného ističa odberného miesta pred elektromerom, ale aj na počte fáz. Čiže ak starosta vlani znížil amperickú hodnotu ističa pred elektromerom a na tomto odbernom mieste má tri fázy, tak sa mu v tomto roku vynásobí poplatok počtom fáz, teda výsledná fakturácia je trojnásobne vyššia,“ napísal starosta obce Stebnícka Huta Gabriel Šiba. Poplatok sa v tomto prípade zvýšil o 127 %. Nie všetky samosprávy si to všimli, lebo zálohové platby sú rozpísané do viacerých položiek.

Zajac uviedol, že sa mu ozývajú aj ľudia, ktorí majú v severovýchodných obciach domy po rodičoch a využívajú ich na chalupy, kde spotrebujú málo energie. Uviedol konkrétny prípad, kde sa občanovi zvýšil poplatok z 20 eur na preddavkovú platbu vo výške 171 eur. Dôvodom je tarifa za prístup do distribučnej sústavy, za ktorú vlani zaplatil jedno euro za mesiac, v tomto roku to vychádza na 11 eur mesačne.

Konkrétne poznatky z praxe uviedol aj energetický audítor Anton Novák zo Sabinova, ktorý menoval enormné zvýšenie faktúr za elektrinu pre zberný dvor (zvýšenie o 80 %), garáž pre hasičské vozidlo (o 100 %), stolárska dielňa (o 100 %), bytový dom s výťahom a osvetlením na schodišti (o 66 %). Výrazné zvýšenie je tiež na vysokom napätí. Rozdiel po zvýšení cien medzi jednotlivými krajmi je 23 % v neprospech východu.
 

Vyberte región

mark